KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2011. október 29., szombat

Sarah Dessen: Tökéletes

Könyvmolyképző Kiadó 2008
383 oldal
Eredeti kiadás: The Truth About Forever (2004)
Goodreads: 4,25 (több mint 29ezer olvasás)
Besorolás: YA, realista

A könyvlelőhelyeken az ifjúsági könyvek között találjuk Sarah Dessen könyveit, ami nekem a kedvenc műfajom, mégsem "találkoztunk" eddig, pedig régóta szemezek például a Tökéletes regénnyel. Most sikerült megszereznem, és már bánom, hogy eddig vártam, mert nagyon tetszik, az írónő egy új rajongót szerzett.

Macy Queen a regény hősnője, másfél évvel ezelőtt veszítette el az édesapját, aki a reggeli közös futóedzésükön lett rosszul, és a lánya szemei előtt halt meg. Macy képtelen feldolgozni a tragédiát, magába zárja a bánatát, és megpróbál tökéletesen megfelelni a környezete elvárásainak. Kitűnően tanul az iskolában, egy csomó pluszmunkát végez, segít az otthoni munkában, gőzerővel készül az érettségire. Nem utolsósorban meg kell felelnie Jasonnek, aki a tökéletes fiút testesíti meg Macy szerint. Jason okos, segítőkész, törekvő, helyes, akinek az egész élete megtervezett, pontosan beosztott. Minden szempontból ideális partner Macy számára, bár a romantika majdhogynem teljesen hiányzik a kapcsolatból,  a lány ezen pillanatnyilag túlteszi magát.
Jason a nyári szünetből nyolc hetet egy "agytáborban" készül eltölteni, egyedül  hagyva Macy-t. Unalmas, szigorúan beosztott nyár vár a lányra, a tanuláson kívül Jason  könyvtárban vállalt munkáját is átveszi, önként és dalolva. Ezek után hidegzuhanyként éri Jason emailje, amiben a kapcsolatuk szüneteltetését kéri, csak mert az előző levelében Macy merészelt leírni olyan szavakat mint a hiányzol és szeretlek. 
A világhoz való viszonyában változást hoz megismerkedése a Wish partiszervizesekkel, akik első látásra  kaotikusak, de végül minden felmerülő problémát elsimítanak és többé kevésbé sikeresen zárják a rendezvényeket. Delia,  nagy pocakkal is maximálisan beleveti magát a feladatokba, felkéri Macy-t, ha van kedve és ideje, besegíthetne nekik a munkában. 
Végre új barátokat szerez, és ahogy közelebb kerül Kristy, Monica, Bert, Wes és Delila által alkotott családhoz, egyre jobban megnyílik, egyre többet árul el magáról, és a lelkét nyomó fájdalom is lassan feldolgozhatóbbnak tűnik.
Macy édesanyja nem nézi jó szemmel lánya változását, sem a West, aki egyre több időt tölt Macy-vel, különleges igazmondó játékukkal felfedezik, mennyi közös van bennük.  Delila megszüli kislányát, persze az egész csapat jelen van a kórházban, és Macy-ben végre átszakadnak a gátak, ebben az érzelmi kavalkádban végre tud sírni. Csakhogy ezzel egy időben már otthon kéne lennie, anyja partiján, és a késés miatt eltiltást kap,  nem találkozhat többé a társasággal. Macy kezében a döntés, visszaváltozik anyuci engedelmes kislányává, vagy Wes szerelmét választja?

Nagyon-nagyon tetszett ez a történet, amiben  Sarah gyönyörűen bemutatja, a szeretteik elvesztésének feldolgozása mennyire különböző módon megy végbe a szereplőkben.
Macy magába zárja a fájdalmát, az anyja a munkába menekül, és a legfontosabb, hogy kifelé ne mutasson érzelmeket. Egyedül Caroline, Macy nővére az, aki ki tudta sírni a bánatát. Wes, aki az anyukáját veszítette el, a művészetben tud kibontakozni, fura, egyedi szobrokat készít többnyire fémhulladékokból.
Élveztem, hogy minden karakternek megvan a maga kis története, élő, valóságos problémákkal, amiket mindannyiunknak át kell élnie előbb utóbb. Még Macy apja is valódi szereplővé válik, a visszaemlékezések kapcsán tökéletes kép alakul ki róla, igazi apafigura.
Az írásmód remek, a párbeszédek például Wes és Macy között örök kedvenc lett, amikor elkezdik az igazmondós játékot az országúton, de sorolhatnám még a kedvenc jeleneteket: Macy kiugrása a pult mögül, vagy bármelyik jelenet, amiben  Kristy szerepel.
A szerelmi szál lassan fejlődik, igazi első szerelem érzés, élvezet volt olvasni, ahogy napról napra közelebb kerülnek egymáshoz, a barátságuk átalakul szerelemmé. Wes egy vagány pasi, amúgy is a rossz fiúk a kedvenceim, a javítós előéletével és a művész hajlamával mindent visz. És a csajokhoz való viszonya, végig mosolyogtam az ehhez  kapcsolódó jeleneteket. Ja igen, mert a szomorkodás mellett a humor is jelen van, nem lehet nevetés nélkül megúszni Bert csetlés-botlásait.
Két dolog van, amiért egy fél pontot levonok; az egyik Macy anyja, akinek a viselkedése hihetetlen volt számomra. Mint anya, maximálisan tiltakoztak az érzéseim, valami nagyobb összeomlást vártam a részéről és bocsánatkérést, vagy valami..
Másik furcsaság volt Jason karaktere, akit azért ennyire nem írtam volna "fából készültnek". Egy 17 éves fiú azért valamilyen pirinyó formában azért máshogy reagált volna Macy próbálkozásaira.
Mindent összegezve, Sarah többi könyvét is hamarosan sorra veszem, és ennél többet nem is érdemes áradozni, egyszerűen kiválóan szórakoztatott, elgondolkodtatott és hatott rám.
A következő az Egy felejthetetlen év lesz, amiből film is készült Szerelmi leckék hitetleneknek címmel, és nagy kedvencem, TRENT FORD a főszereplője Mandy Moore oldalán. Tulajdonképpen Wesre is ráillik, nem?

Borító: Eredeti, tökéletes.
 
Kedvenc karakter: Wes, Macy, az egész Wish partiszervíz

Szárnyalás:  Igazmondó játék, Wes angyalos szobrai 

Mélyrepülés: Legszívesebben pofán vertem volna Macy anyját.  

Érzéki mérce: A romantika nagyon aranyos, első szerelem jellegű.

 Értékelés:
                                



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók