KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2011. május 28., szombat

Sarah Blakley-Cartwright: A Lány és a Farkas

Könyvmolyképző Kiadó 2011
272 oldal
Goodreads: 3,38
Besorolás: fairy-tales, YA, fantasy

A könyv születése szorosan kötődik a filmhez, hiszen a Red Riding Hood rendezője, Catherine Hardwicke  frissen diplomázott barátnőjét, Sarah Blakley-Cartwright-t kérte fel, hogy könyvet írjon a film alapján. Leonardo DiCaprio ötlete alapján David Leslie Johnson írta a forgatókönyvet. Sarah végigkísérte a forgatást, kikérdezte a színészeket a karakterekről, az eredeti díszletek között szívta magába a hangulatot.
Aki már látta a filmet, a könyv annak is nyújt újat, hiszen egy rövid jelenetet leszámítva az első hat fejezet nincs a filmben.
Főszereplőnk, Valerie, a történet kezdetekor alig 7 éves, de már tudja, más, mint a többi lány. Akkor érzi a legjobban magát, ha szabadon kószálhat az erdőben legjobb barátjával Peterrel, aki társa a fára mászásban és minden más csínytevésben. Peter azonban apjával elhagyja a falut, és Valerie egyetlen lelki társa a nővére Lucie  marad. A falut ahol élnek, súlyos teher nyomja, az egyezség szerint minden teliholdkor egy szerencsétlen kis állatot kell áldozniuk a Farkasnak. Ez az áldozat az ára annak, hogy emberre ne támadjon, a falusiak ettől függetlenül félnek, a házaikat cölöpökre építik, a létrákat pedig behúzzák éjszakára.
10 évvel később folytatódik a történet, az aratásra érkező munkások között Valerie felismeri régi barátját Petert. A fiúból férfi lett, és Valerie nem tud ellenállni a vonzerejének, követné bárhova. Épp a szökést tervezik, amikor megszólal a falu harangja, farkastámadást jelezve. Az áldozat Lucie, a lány nővére. A családdal gyászol az egész falu, Valerie-t önvád kínozza, úgy érzi neki kellett volna meghalnia, Lucie sokkal jobb ember volt nála. Ráadásul megtudja, hogy Lucie titokban Henry-be a falu legjóképűbb és leggazdagabb ifjába volt szerelmes, akivel a szülei őt jegyezték el, a tudta nélkül. Anyja próbálja megmagyarázni, hogy csak így élhet egy jobb életet, de Valerie Peterbe szerelmes.
A falu férfiai bosszút esküsznek az ártatlan lányért, és üldözőbe veszik a farkast,  a barlangjában megölik az állatot, de újabb áldozat árán, Henry apja nem éli túl a vadászatot. Solomon atya, a híres vérfarkas vadász érkezik a faluba, aki végül meggyőzi az embereket, az igazi farkas egy közülük, aki nappal ember alakot ölt.
Innen kezd igazán érdekes lenni a történet, vajon hány ártatlan áldozata lesz még a farkasnak, vagy Solomon atyának, aki nem éppen igazságos módszerekkel igyekszik kideríteni a titkokat.
Az írónő csodás részletességgel írja le a falut és lakóit. Különösen tetszett az a rész is, amikor a Farkas beszél Valerie-hez, és a lány a szemébe nézve rádöbben, hogy ismeri. Volt azonban olyan részlet, amin erősen mosolyogtam: "világfájdalmas tekintetű lovak" ez egészen elképesztően twi-s.
A karakterek megfelelőek voltak, de nem különösebben jók. Valerie-vel meg voltam elégedve, szerettem, hogy lázadó, független szellemű. Ugyanakkor nem értettem, hogyan lehetséges akár egy tündérmesében is, hogy a 10 éve nem látott jó barátból egy szempillantás alatt  olyan szerelmes pár lesz, akik nyomban elszöknének, Valerie-től ez különösen furcsa volt. Többet szerettem volna megtudni Peter és Henry tulajdonságairól. Mi Peter vonzerejének titka, azon kívül, hogy félelmetesen jóképű? (Ohhh Shiloh Fernandez)
Még több titkot jó lett volna megtudni a Nagymamáról, aki különleges mondataival és teáival belopta magát a szívembe. Elképesztően jó volt olvasni az erdőbéli ház leírását is. 
A Farkast bizony lehetetlen kitalálni, annyira csavarja a történetet az írónő, még a nagyi is gyanús. Az eredeti angol kiadásban nem is tudták meg az olvasók, mert az utolsó fejezetet, amiben minden kiderül, csak a film premiere után lehetett letölteni. Nem győzök köszönetet mondani a Könyvmolyképző Kiadónak, hogy kiharcolták (facebook-os közösség nyomása is közrejátszott), a magyar kiadásban már benne lehetett a bónusz fejezet. A Goodreads-en olvasva az értékeléseket nagyon sokan ezért vontak le egy egész pontot, mert bosszantotta őket, hogy valaki "csodás" marketing ötlete miatt várniuk kell, vagy megnézik a filmet.
Ami személy szerint elvarázsolt, az maga a mese, imádom az ilyen gótikus-romantikus sztorikat, ha szerelmi háromszög is van, az csak hab a tortán. Ha már annyira szorosan emlegetve van a film, megjegyzem, hogy csodás a képi világ, nem mondanám, hogy twi-s, inkább a rendezőnő jellegzetessége. A színészek kiválasztása tökéletes, imádtam Shiloh jeleneteit. A Farkas meg pont olyan ijesztő, mint ami elvárható. (szegény barátaim a moziban, akiket elcipeltem)   Ennyit a moziról, a borító kivételével a post képei természetesen a filmből valók.
Visszatérve a könyvre, van  néhány véres csatajelenet vagy éppen kínzás, ami engem nem zavar, de ezek miatt a kiadó javaslata szerint is inkább 16 éven felülieknek ajánlanám.
 
Borító: A kiadó az eredeti filmes borítóval adta ki a könyvet, nagyszerű választás:))))
 

Kedvenc karakter:  Valerie, Peter

Szárnyalás:  "Szökj meg velem!"

Mélyrepülés: Nem találtam igazán nagy hibát. 

Érzéki mérce: Egyetlen sistergős jelenet, de az magával ragadó.

Értékelés:

Bónusz kép, csak úgy....


6 megjegyzés:

  1. Olvastam már egy ajánlót a filmről, és bár ott kissé lehúzták, ez alapján mégsem tudom azt mondani, hogy nem érdekel a sztori, mert úgy érzem, kifejezetten az ínyemre való az ötlet. Az se hátrány, hogy végül a könyv végébe bekerült a megoldás. :D

    VálaszTörlés
  2. Szia WW:)) Igen, divat lett lehúzni bármit ami valamilyen szinten a Twilight-hoz köthető. A filmet már többször is megnéztem, nekem tetszik:) Szívből tudom ajánlani a könyvvel együtt:))

    VálaszTörlés
  3. szia!
    nem tudod véletlenül, hogy le lehet e tölteni valahonnan ezt a könyvet, mert nagyon érdekelne.

    Ha van valamilyen oldal akkor elküldenéd az e mail címemre? vonatimea@freemail.hu

    VálaszTörlés
  4. Nekem inkább olyan, mint egy újfajta Piroska és a Farkas történet lenne... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez teljesen igaz, ez egy un. retelling történet, pontosan a Piroska és a farkas nyomán:)

      Törlés

Rendszeres olvasók