KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2011. február 1., kedd

Sara Gruen: Vizet az elefántnak

 
Könyvmolyképző Kiadó  2007.
382 oldal
Goodreads: 4,03
Besorolás: felnőtt, romantikus, cirkusz

Bár nem szívesen beszél emlékeiről, ezek makacsul megülik a kilencvenegynéhány éves Jacob Jankowski elméjét. Emlékek saját fiatalkoráról, amikor a sors egy roskatag vonatra vetette, melyen a Benzini testvérek világhíres cirkusza bolyongott Amerikában. Emlékek egy olyan világról, amelyet szörnyszülöttek és bohócok népesítettek be, amely tele volt csodákkal, dühvel, szenvedéssel és szenvedéllyel; egy világról, amelynek megvannak a maga logikátlan szabályai, sajátos életformája, s ahol a halál is a maga módján kopogtat. A cirkusz világa ez, amely Jacob Jankowski számára egyszerre jelentett megváltást és pokoljárást. Jacob azért került be ebbe a világba, mert elhagyta a szerencséje. Árván és egyetlen garas nélkül nem tudta, mihez kezdjen, mígnem rá nem talált erre a gőzerővel hajtott „bolondok hajójára” a nagy gazdasági világválság idején.

Őszintén bevallva, a közeledő (2011. április 15.) filmbemutató miatt vettem a kezembe a könyvet, tudtam, hogy ott leszek a premieren, és informálódnom kellett a sztoriról. Nem kellett csalódnom, igazán kellemes olvasmány, lekötött az elsőtől az utolsó oldalig, pedig egyáltalán nem szeretem magát a cirkuszt. 
A történetet Jacob Jankowski meséli el, aki 93 évesen egy idősek otthonában él, gyerekei felnőttek már, unokáit számon sem tudja tartani. Rövid távú memóriájával bajok vannak, folyton zsörtölődik a társaival és az ápolókkal, kesereg az öregedésen, de mindezt rendkívül humoros aranyköpésekkel megtűzdelve. A szomszéd területre cirkusz érkezik, és Jacob visszaemlékezik a fiatalságára, amikor az addig sínen lévő élete kisiklik,  az állatorvosi diploma letétele előtt egy fillér nélkül egyedül marad. Szerencséjére felveszik a híres Benzini társulathoz, ahol  a korabeli szokás szerint a társulat egy cirkuszi vonaton utazik egyik fellépésről a másikra. Jacob a  trágya lapátolástól az állatok gondozásáig mindent megcsinál, beilleszkedik a  cirkusz életébe. Ez a világ azonban csak kívülről csillogó, Jacob szembesül a színfalak mögötti  valósággal. A munkásokkal kegyetlenül bánik a igazgató, ha valakivel gond van, rövid úton megszabadulnak tőle, lehetőleg egy szakadék fölött.  
Hogy miért marad mégis Jacob? Egyrészt kellett az állás, a gazdasági válság idején nem lehetett válogatni, de még nagyobb részt Marlene miatt, aki állatidomár a cirkusznál. 
Egy másik társulat felszámolása során hozzájuk kerül Rosie az elefánt, aki csak lengyelül ért, és egy csuda figura. A szálak szövődnek, tiltott szerelem, féltékenység, kegyetlenség keveredik. Egy végzetes előadáson elszabadul a pokol..
Összefoglalva:  élvezetes,  letehetetlen a  történet, külön jó pont, hogy más lett a vége, mint amire számítottam, a romantikus lelkűek nagyon fogják szeretni.

Borító: A hamarosan megjelenő új kiadás a filmes plakátot  tükrözi, sokkal jobb, mint a nem sokat mondó eredeti borító.
 
Kedvenc karakter: Jacob, fiatalon és idősen.

Szárnyalás: Rosie megmozdulásait imádtam, és hát a bosszúja mindent vitt.

Mélyrepülés: August kegyetlensége felháborító.

Érzéki mérce: Vágyakozással teli a történet, igényesen ábrázolt kevéske erotikával.

Értékelés:
   

1 megjegyzés:

  1. Nekem egy Robert Pattinson rajongó barátnőm mutatta a könyvet és vett rá, hogy elolvassam, hisz a filmet is meg kell vele majd néznem és legalább tudjam, hogy mit várjak a történettől:).
    Sokáig halogattam, mert a cirkusz sose volt az én világom. Végül kölcsönkaptam, beleolvastam és ugyanúgy, ahogy téged is, végig lekötött, nem éreztem benne sehol sem unalmas, vagy lassú, vagy vontatott részt.
    Nem mondom, hogy a kedvenc könyveim közé fog tartozni, de egyszer el lehet olvasni. Érdekes, lebilincselő történet.

    Ismét jó volt a kritika:)

    Lupi

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók